top of page

Víme jak zahnat podzimní chmury


Jako každý rok, i letos pro Vás máme připravené "Antidepressanty" – piva z čerstvých chmelů. Proč jim tak říkáme a jaké mají účinky? To vše se dozvíte níže.



Nástup podzimu v Česku není pouze obdobím padajícího listí a ochlazení, ale také obdobím sklizně zeleného zlata, tedy čerstvého chmele. O nemalé důležitosti této tradice svědčí i nedávný zápis Žatce a krajiny žateckého chmele na seznam světového dědictví UNESCO. A v čem je tedy chmel tolik výjimečný?


V pivovarnictví se využívá jako konzervant a zároveň dodává pivu specifickou hořkou chuť a aroma. Co je ale neméně důležité, je jeho vliv na nervovou soustavu. Chmel se díky svým relaxačním až sedativním účinkům využívá i ve zdravotnictví: látky v něm obsažené se objevují například v lécích na spaní, dále tlumí křeče, snižuje bolesti či horečky a hořčiny v něm obsažené podporují trávení.


Už jste někdy slyšeli "být nachmelený"? Je to proto, že u hodně chmelených piv můžete účinky chmele pocítit daleko dříve než účinky alkoholu. A přesně toho se snažíme dosáhnout s naší podzimní edicí piv z čerstvě sklizeného chmele. Letos jsme uvařili dva druhy Antidepressantů – Dark Lager a Black IPA. Čerstvý chmel ze Žatce jsme přidávali na varně i do tanku za studena, aby byly jeho příznivé účinky co největší.


Sv. Norbert Antidepressant Black IPA je tmavá varianta Americké IPA, a je charakteristická svou vysokou hořkostí a suchým dozníváním v ústech. Do piva jsme přidali experimentální směs čerstvě sklizených chmelů a Phantasm – směs Cryo chmelů a extraktu získaného ze slupek hroznů Sauvignon Blanc, vypěstovaných na Novém Zélandu.


Takže až budete cítit, že na vás jdou podzimní chmury, cítíte se nervózně, podrážděně, či jen budete mít chuť na dobré pivo, zastavte se k nám na Antidepressant a poznejte jeho blahodárné účinky na vlastní kůži. Již 28. září půjde na čep Antidepressant Dark Lager, a brzy po něm bude následovat i Antidepressant Black IPA.



Tak na zdraví!






bottom of page